Pepper er en av verdens mest brukte krydderplanter. Det er nesten alltid til stede på kjøkkenet – og gjerne rett ved siden av saltbøssa. Men det mange kanskje ikke vet, er at dette beskjedne krydderet kan ha flere helsebringende egenskaper enn man skulle tro.
I en tid hvor kosthold og forebygging av livsstilssykdommer står høyt på agendaen, kan det være verdt å ta en nærmere titt på hva svart pepper faktisk bidrar med.
Piperin – det aktive stoffet
Det er først og fremst stoffet piperin som gir svart pepper både smak og virkning. Piperin er en bioaktiv forbindelse som har vist seg å ha flere gunstige effekter på kroppen, blant annet som antioksidant, betennelsesdempende middel og biotilgjengelighetsforsterker – altså at det hjelper kroppen med å ta opp andre næringsstoffer mer effektivt.
Forskning publisert i blant annet Critical Reviews in Food Science and Nutrition har vist at piperin kan forbedre absorpsjonen av blant annet kurkumin (det aktive stoffet i gurkemeie), vitamin B12, selen, betakaroten og visse medisiner. Dette gjør svart pepper til et interessant supplement i et næringsrikt kosthold, spesielt i kombinasjon med andre funksjonelle matvarer.
Antioksidant og betennelsesdempende
Antioksidanter spiller en sentral rolle i å beskytte cellene våre mot oksidativt stress – en ubalanse som kan bidra til utvikling av kroniske sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer og nevrodegenerative lidelser. Svart pepper inneholder flere antioksidantforbindelser, hvor piperin er en av de mest aktive.
I tillegg viser studier at piperin har en viss betennelsesdempende effekt. Ved å hemme visse signalveier i kroppen som bidrar til inflammasjon, kan pepper ha en rolle i å dempe lavgradig, kronisk betennelse – en tilstand som i dag kobles til alt fra metabolsk syndrom til autoimmune lidelser.
Fordøyelse og tarmhelse
Svart pepper har vært brukt i tradisjonell medisin i århundrer, blant annet for å støtte fordøyelsen. Den stimulerer produksjonen av magesyre, som er viktig for nedbrytning av mat og opptak av næringsstoffer. I tillegg har pepper milde antibakterielle egenskaper, som kan være gunstige for balansen i tarmfloraen. Selv om dette ikke erstatter et variert og plantebasert kosthold, er det et lite eksempel på hvordan selv små mengder av visse matvarer kan gjøre en forskjell.
Næringsverdi i små mengder
En spiseskje grovmalt svart pepper gir beskjedne, men målbare mengder av viktige næringsstoffer som jern, mangan, K-vitamin og kostfiber. Selv om vi vanligvis ikke bruker pepper i slike mengder, er det interessant å merke seg at det gir næring uten å tilføre sukker, fett eller tomme kalorier.
Viktige nyanser: Pepper ≠ Chili
Det er viktig å skille mellom svart pepper (Piper nigrum) og chilipepper (Capsicum-arter). Selv om chili også har dokumenterte helsefordeler gjennom stoffet capsaicin, har det en helt annen virkningsprofil og kan i større doser føre til irritasjon og fordøyelsesplager. Svart pepper er generelt mildere og tryggere å bruke daglig – forutsatt at det inntas i moderate mengder.
Et krydder med lang historie
Pepper har ikke bare medisinske og ernæringsmessige fordeler – det har også en fascinerende historie. I middelalderen ble det brukt som betalingsmiddel, og var i lange perioder et luksusprodukt forbeholdt de rike. I dag er det tilgjengelig i ethvert hjem, og kanskje nettopp derfor undervurdert som helsefremmende ingrediens.